Депутати пропонують звільнити від експортного мита харчове насіння олійних

16 жовтня до ВР було подано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо визначення його мети та сфері дії)». Про це пише propozitsiya.com з посиланням на сайт Верховної ради України.

Розробниками законопроекту виступили народні депутати Андрій Вадатурський, Сергій Хлань, Олег Кулініч, Валерій Лунченко та Валерій Карпунцов. Метою законопроекту є стимулювання виробництва продукції з доданою вартістю — харчового насіння соняшнику та льону в роздрібній (до 25 кг) упаковці. Як пояснили розробники законопроекту, чинний зараз Закон України «Про ставки вивізного (експортого) мита на насіння деяких видів олійних культур», стимулюючи переробку насіння в олію, водночас робить неконкурентним виробництво харчового насіння для експортних ринків. Причому діючий закон обкладає експортним митом не лише насіння, а ще й тару.

Також розробники законопроекту зауважують, що чинне законодавство не враховує існування двох видів насіння за цільовим їх призначенням виходячи із показників олійності та співвідношення ядра насіння до шкарлупи (олійного і харчового) та існування двох видів переробки насіння. На практиці близько 80% насіння соняшнику та льону переробляється на олію, а 20% — на кінцевий продукт харчування. І останній зовсім безпідставно потрапляє під дію експортних мит, покликаних захистити олійно-жирову промисловість.

©Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу

%d блогерам подобається це: